Tahliye Taahütnamesi, kiracıların kira süresi bitmeden veya kira sözleşmesine aykırı hareket etmeden kirayı terk edeceklerine dair verdikleri yazılı bir belgedir.
Tahliye Taahütnamesi’nin Geçerlilik Şartları
- Tahliye Taahhüdü Yazılı Olmalıdır.
- Tahliye Tarihi, Açık ve Net Bir Şekilde Anlaşılabilir Olmalıdır.
- Tahliye Taahhütnamesi, İlk Kira Sözleşmesinden Önce ya da Kira Sözleşmesi İle Aynı Anda Düzenlenmemiş Olmalıdır.
- Tahliye Taahhüdü Kiracının Bizzat Kendisi, Birden Fazla Kiracı Sıfatına Sahip Kiracı Varsa Bütün Kiracılar Tarafından Tahliye Taahhüdü İmzalanmış Olmalıdır.
Bu taahhütname ile kiracının kira sözleşmesinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda kiraya veren (mal sahibi) tahliye davası açabilir.
TBK madde 352/1 gereği; “Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.”
Ancak dikkat etmek gerekir ki 6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun “Bazı uyuşmazlıklarda dava şartı olarak arabuluculuk” başlıklı 18/B maddesi ile ilamsız icra yolu ile tahliyeye ilişkin hükümler hariç olmak üzere kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda arabulucuya başvuru zorunlu hale getirilmiştir.
MADDE 18/B
“(1) Aşağıdaki uyuşmazlıklarda, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır:
a) Kiralanan taşınmazların 2004 sayılı Kanuna göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler hariç olmak üzere, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar…”
Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere 01.07.2023 Tarihinden sonra açılacak tahliye davalarından önce arabuluculuk yoluna başvurulması zorunlu olduğundan bu tarihten sonra açılacak tahliye davalarından önce arabulucuya başvurmak şarttır.
Kiracının, tahliye taahhütnamesinde taahhüt ettiği tahliye tarihinde kiralananı tahliye etmemesi halinde, taahhütnamede belirtilen tahliye tarihinden itibaren bir aylık süre içerisinde tahliye talepli icra takibine başvurulmalı ya da dava açılmalıdır. İşbu bir aylık süre içerisinde icra takibi başlatılmaz veya dava açılmazsa taahhütname geçersiz hale gelir ve kira sözleşmesi devam eder.
Tahliye Taahütnamesi’ne dayalı icra takibinde yetkili icra dairesi, taşınmazın bulunduğu yer icra dairesidir. İcra takibine itiraz edilmesi halinde açılacak itirazın kaldırılması ve tahliye davasında görevli mahkeme İcra Hukuk Mahkemesi, yetkili mahkeme ise İcra Dairesi’nin bağlı olduğu İcra Hukuk Mahkemesidir.
Tahliye Taahütnamesi’ne dayalı tahliye davasında ise görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi, yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesidir.
Tahliye davalarında hukuki sürecin karmaşıklığı nedeniyle, bir avukat ile çalışmak süreci hızlandırır ve daha etkin bir çözüm sağlar. Alanında uzman bir avukatın danışmanlığına başvurmaksızın yapacağınız işlemler sizi hak kaybına uğratacaktır.
Yukarıda ayrıntıya yer verilmeksizin genel hatlarıyla anlatılan işçi alacak davası hakkında ayrıntılı hukuki danışmanlık almak için buradan bizimle iletişime geçebilirsiniz.